Get Up to 40% OFF New-Season StylesMenWomen * Limited time only.

AERACIJA VODE U JEZERCU

AERACIJA VODE U JEZERCU

Aeracija vode u jezercu

Aeracija vode u jezercu je važna gotovo kao filtracija. Dovođenjem atmosferskog zraka u vodu poboljšava se filtracija, ubrzava se razlaganje otpada, bolji rast bilja i zdravije ribe. Ako filtraciju možemo usporediti sa radom bubrega u tijelu, onda je aeracija poput funkcije pluća.

Kisik je u središtu svakog biološkog filtracijskog sustava; sustav gdje korisne bakterije rade na razbijanju štetnih organskih otpadnih tvari, poput amonijaka i nitrita. Određeni sojevi korisnih bakterija koje filtriraju vodu su aerobni, što znači da zahtijevaju dovoljnu količinu kisika kako bi radile učinkovito.  Čak i ako imate ribnjak  bez ikakvih riba, eko-sustav i dalje zahtijeva određenu količinu kisika kako bi učinkovito prerađivao organski otpad koji se s vremenom spušta do dna. Takav ciklus tvari nazivamo “dušikov ciklus”- proces koji je bitan za biološku filtraciju otpada na svim prirodnim vodama, uključujući ribnjake i jezerca. Ako imate ribe u vašem jezercu kao što su ukrasni koi šarani, osiguranje dovoljne količine kisika postaje još važnije.

Što se događa kada nema dovoljno kisika u vodi? Ribe se polako guše, a korisne bakterije gube sposobnost filtriranja, što rezultira slabom kvalitetom vode. Ribe su na površini i pokušavaju udahnuti atmosferski zrak. Takvu pojavu često viđamo ljeti, jer se u toplijoj vodi teže otapa kisik, a pogotovo ako imate nešto više riba nego što je preporučeno za vašu litražu jezerca. Pojačan rast algi također može potrošiti sve zalihe kisika u vodi. Biljke također troše kisik iz vode, ali to rade noću. Sve to naposljetku dovodi do razvoja bolesti uslijed narušenog imuniteta ili uginuća riba.

 

Oprema za aeraciju vode

Dodatna aeracija vode može se izvesti na više načina:

  • Wet-dry filter radi tako da voda pada preko filter materijala i na taj način vodu dodatno izlažete zraku. Najbolji primjer je tzv. Bakki filter koji oponaša funkciju planinskih brzaca u prirodi.
  • Vodopad je dobar način za aeraciju, ali može biti nedovoljan tijekom ljeta jer miješa samo površinski sloj vode.
  • Kapljice vode koje padnu sa fontana mreškaju površinu vode i na taj način ju miješaju sa zrakom. To je dobar način aeracije manjih jezeraca, a ujedno je vizualno zanimljiv. Špricanje vode ujedno tjera komarce, koji se ne mogu razmnožavati na nemirnoj površini vode. Modeli Pontec Pondovario su ekonomični modeli koji pristaju u svako jezerce. Solarni modeli kao što su Pontec PondoSolar Island i Pontec PondoSolar štede struju i mogu se instalirati na mjestima gdje el. mreža nije dostupna.
  • Zračna pumpa je jedan od najboljih načina za aeraciju vode. Voda na dnu jezerca je puna sumporovodika, ugljikovog disoksida i amonijaka. Pomoću zračnog kamena koji se nalazi na dnu i raspršuje mjehuriće zraka, voda sa dna se diže prema površini gdje biva prozračena i štetni plinovi se izbacuju. Uz to, na taj način u jezercu se postiže pojačan protok i ujednačeno miješanje svih zona vode. Modeli poput Pontec PondoAir koriste se kroz čitavu godinu, čak i zimi kako bi spriječili zaleđivanje jezerca.

aeracija vode

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *