Get Up to 40% OFF New-Season StylesMenWomen * Limited time only.

AERACIJA VODE U JEZERCU

AERACIJA VODE U JEZERCU

Aeracija vode u jezercu

Aeracija vode u jezercu je važna gotovo kao filtracija. Dovođenjem atmosferskog zraka u vodu poboljšava se filtracija, ubrzava se razlaganje otpada, bolji rast bilja i zdravije ribe. Ako filtraciju možemo usporediti sa radom bubrega u tijelu, onda je aeracija poput funkcije pluća.

Kisik je u središtu svakog biološkog filtracijskog sustava; sustav gdje korisne bakterije rade na razbijanju štetnih organskih otpadnih tvari, poput amonijaka i nitrita. Određeni sojevi korisnih bakterija koje filtriraju vodu su aerobni, što znači da zahtijevaju dovoljnu količinu kisika kako bi radile učinkovito.  Čak i ako imate ribnjak  bez ikakvih riba, eko-sustav i dalje zahtijeva određenu količinu kisika kako bi učinkovito prerađivao organski otpad koji se s vremenom spušta do dna. Takav ciklus tvari nazivamo “dušikov ciklus”- proces koji je bitan za biološku filtraciju otpada na svim prirodnim vodama, uključujući ribnjake i jezerca. Ako imate ribe u vašem jezercu kao što su ukrasni koi šarani, osiguranje dovoljne količine kisika postaje još važnije.

jezerca filter biljke ribe ff90c04c89892c1e30632bf725dc7eeb

Što se događa kada nema dovoljno kisika u vodi? Ribe se polako guše, a korisne bakterije gube sposobnost filtriranja, što rezultira slabom kvalitetom vode. Ribe su na površini i pokušavaju udahnuti atmosferski zrak. Takvu pojavu često viđamo ljeti, jer se u toplijoj vodi teže otapa kisik, a pogotovo ako imate nešto više riba nego što je preporučeno za vašu litražu jezerca. Pojačan rast algi također može potrošiti sve zalihe kisika u vodi. Biljke također troše kisik iz vode, ali to rade noću. Sve to naposljetku dovodi do razvoja bolesti uslijed narušenog imuniteta ili uginuća riba.

jezerca filter biljke ribe jan19 aeratorblog1 2

 

Oprema za aeraciju vode

Dodatna aeracija vode može se izvesti na više načina:

  • Wet-dry filter radi tako da voda pada preko filter materijala i na taj način vodu dodatno izlažete zraku. Najbolji primjer je tzv. Bakki filter koji oponaša funkciju planinskih brzaca u prirodi.
  • Vodopad je dobar način za aeraciju, ali može biti nedovoljan tijekom ljeta jer miješa samo površinski sloj vode.
  • Kapljice vode koje padnu sa fontana mreškaju površinu vode i na taj način ju miješaju sa zrakom. To je dobar način aeracije manjih jezeraca, a ujedno je vizualno zanimljiv. Špricanje vode ujedno tjera komarce, koji se ne mogu razmnožavati na nemirnoj površini vode. Modeli Pontec Pondovario su ekonomični modeli koji pristaju u svako jezerce. Solarni modeli kao što su Pontec PondoSolar Island i Pontec PondoSolar štede struju i mogu se instalirati na mjestima gdje el. mreža nije dostupna.
  • Zračna pumpa je jedan od najboljih načina za aeraciju vode. Voda na dnu jezerca je puna sumporovodika, ugljikovog disoksida i amonijaka. Pomoću zračnog kamena koji se nalazi na dnu i raspršuje mjehuriće zraka, voda sa dna se diže prema površini gdje biva prozračena i štetni plinovi se izbacuju. Uz to, na taj način u jezercu se postiže pojačan protok i ujednačeno miješanje svih zona vode. Modeli poput Pontec PondoAir koriste se kroz čitavu godinu, čak i zimi kako bi spriječili zaleđivanje jezerca.

aeracija vode

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.