Get Up to 40% OFF New-Season StylesMenWomen * Limited time only.

BIOLOŠKI BAZEN ZA PLIVANJE

BIOLOŠKI BAZEN ZA PLIVANJE

Biološki bazen za plivanje – osnove

Ako razmišljate o izradi vlastitog bazena, a želite da vaš vrt izgleda prirodno, tada je biološki bazen (swimpond) odličan izbor za vas. Na površini vode izgledaju kao vrtni ribnjaci, imaju svoj prirodni izgled i istodobno su pogodni za plivanje.

Prirodni bazeni za plivanje (swimpond) razvijeni su u Austriji i Njemačkoj tijekom osamdesetih godina i popularni su diljem svijeta. Može ih se oblikovati na mnoštvo načina: neki izgledaju poput prirodnih jezera; drugi mogu izgledati kao prikriveni klasični bazeni.

Voda u biološkom bazenu ne uzrokuje nikakve alergijske reakcije jer se ne koristi klor i razni kemijski preparati kao u klasičnim bazenima gdje može doći do svrbeža kože i očiju.

bilološki bazen

Konstrukcija i filtracija bazena

Bazen se sastoji od dvije zone: dubokog, središnjeg kupališta i plitke okolice s biljkama, takozvane regeneracijske zone, kroz koju voda polako protječe kako bi biljke prirodno mogle filtrirati vodu.

Dio za plivanje može se izvesti u raznim formama, geometrijskim ili prirodnim, sa ili bez postupnog spuštanja dna. Najčešći oblik je pravokutni sa nepravilnim prirodnim oblikom regeneracijske zone koja se fluidno pretače u hortikulturu ostatka vrta.

Regeneracijska zona sastoji se od šljunčanog kreveta kroz kojeg polako protiče voda i odvojena je od dijela za plivanje sa rubnjakom koji drži šljunak na mjestu.  U regeneracijskoj zoni posađene su biljke koje se hrane sa fosfatima i nitratima u vodi i tako biološki čiste vodu.  To ujedno znači da biološki bazen ne zahtjeva konstantno mijenjanje vode i dodavanje kemikalija jer priroda radi taj težak posao za vas, kao u prirodnim rijekama i jezerima.

Na dnu jezera nalazi se ispust (bottom drain) kako bi sva nečistoća odlazila u filtracijski sustav. Za površinsku nečistoću i lišće, koristi se skimer. Tu je i automatska nadopuna vode koja ispari.

U biloškim bazenima koriste se napredni sustavi filtracije, mehanički i biološki, gdje se putem dobrih bakterija koje se nalaze u filteru voda kemijski pročišćava. Za bakteriološku ispravnost vode brine se UV sterilizator koja ultravioletnim svjetlosnim zrakama ubija štetne bakterije i alge koje uzrokuju mutnu zelenu vodu.

prirodni bazen

Kemijska ispravnost vode u bazenu

Ovisno o željama klijenta, filtracija prirodnih bazena može se pojačati dodatnim komponentama za sterilizaciju vode, kao što su UV uređaji, ionski uređaji na bazi bakra ili srebra i ozon i slični uređaji sa aktivnim kisikom.

Održavanje bazena

Održavanje bazena se sastoji od održavanja hortikulture u regeneracijskoj zoni, što uključuje orezivanje bilja u kasnu jesen i rano proljeće i usisavanje dna usisavačem za jezerce. U nekom bazenima mogu se koristiti robotski usisavači za bazene. Posao oko održavanja je znatno manji nego kod klasičnih bazena.

U biloškom bazenu voda ostaje cijelu godinu. Biloška filtracija prestaje raditi na temperaturi nižoj od 15 C pa se zimi može ugasiti dio filtracije. Tada je pravo vrijeme za čišćenje filtera od mehaničkih nečistoća. Ljeti se filter ne čisti, osim u izvanrednim situacijama.

bazen bez klora

Komarci

Izlijeganje komaraca u biološkom bazenu se vrlo lako može spriječiti. Komarci ne podnose vodu koja se kreće, tako da je za uspješno odbijanje komaraca dovoljno dodati  zračnu pumpu ili vodoskok koji  će prozračivati vodu i stvarati nemirnu površinu vode. U nekim situacijama može se dodati nekoliko riba koje nije potrebno hraniti jer će loviti prirodnu hranu. Velika količina riba se ne preporuča, pošto dodatno zagađuju vodu.

Izradu biološkog bazena možete naručiti na info@jezerca.net ili pogledati PAKETE OPREME ako ga želite napraviti sami.

Share this post

Comments (4)

 • Tatjana Pavcic Reply

  Imamo privatni bio bazen. Prošlo ljeto su se pojavile zelene alge. Kako ih se osloboditi?

  16. svibnja 2021. at 14:55
  • Jezerca.net Reply

   Poštovana,
   Postoje preparati za uklanjanje algi, ali trebalo bi prvo vidjeti što se događa sa filtracijom jer inače će preparati biti neučinkoviti

   2. kolovoza 2021. at 19:12
 • Dražem Reply

  Poštovani, molim pomoc, imam jezero u Lepoglavi od kojeg bi zelio napraviti 1/3 bio bazen, trazim projektante i izvoditelje, ako mozda znate nekog bio bih Vam neizmjerno zahvalam

  30. srpnja 2022. at 10:44
  • Jezerca.net Reply

   Poštovani, javite se na 0992782842, kolega Petar vam može pomoći oko toga.

   30. srpnja 2022. at 10:53

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)