Get Up to 40% OFF New-Season StylesMenWomen * Limited time only.

KAKO NAPRAVITI JEZERCE?

KAKO NAPRAVITI JEZERCE?

Vodene elemente u svom vrtu možete izvesti na razne načine : vrtno jezerce s vodotokom i fontanom, ribnjaci s ribama, izvorski sustavi sa zatvorenim spremnikom vode ili prirodni bazeni za kupanje u osvježavajućoj vodi. 

Pravilno planiranje je prvi korak ka realizaciji dobrog jezerca.
Vrtno jezerce s ribom trebao bi se nalaziti u blizini terase ili sjedećih mjesta. Ovo je najbolji način za promatranje gracioznih pokreta riba. U središtu vrta dobro izgleda jezerce s vodotokom i fontanom. A oni koji vole prirodni ribnjak, okružen zelenilom i cvijećem, trebali bi upotrijebiti površinu pri kraju vrta.

Pravila za izradu jezerca

Planirajte jezerce tako da ga sunce može osvijetliti 4 do 6 sati dnevno. Za mjesta s visokom učestalošću sunčeve svjetlosti važno je osigurati potrebnu dubinu vode, kako se voda ne bi pretjerano zagrijavala.

Ne postavljajte jezerce u  neposrednoj blizini listopadnih stabala i četinjača. Lišće i borove iglice smanjuju kakvoću vode, a korijenje uzrokuje probleme pri postavljanju jezerca.

PVC folije za jezerce omogućuju kreativnost u realizaciji vašeg jezerca. Dostupne su u različitim standardnim veličinama i u posebnim dimenzijama na zahtjev. Ovisno o uvjetima, možete odabrati između različitih debljina folije za jezerce koje imamo u našoj ponudi, kao i gumene folije različitih debljina (EPDM). Folija prekrivena kamenčićima je popularna za dekoraciju potočića i za atraktivne rubove jezeraca.

Storecor® formirani bazeni u prirodnom pješčenjaku ili bazaltu uživaju veliku popularnost. Formirani bazeni jednostavno se ukopaju u zemlju. Stonecor® formirani bazeni su imitacije najljepših jezera na svijetu. Ručno izrađeni dijelovi vodotoka u izgledu pješčenjaka ili granita mogu se jednostavno postaviti i skladno se uklopiti u vrtni krajolik.

A za one koji bi željeli izgraditi svoj sustav fontana OASE nudi kompletnu podgradnju sa stabilnim spremnikom vode, elementom za podupiranje s visokim nosivosti i preciznim dijelovima.

U nastavku ćemo obraditi izgradnju najčešćeg vrtnog jezerca – jezerce od folije:

Foliju za jezerce je najlakše postaviti pri toplom vremenu. Za veća područja pozovite prijatelje i susjede da vam pomognu. Osigurajte savršenu podlogu od pijeska i / ili zaštitnog sloja filca koji sprječava da oštro kamenje i ostaci korijena probuše foliju. Sa gumenim čizmama se bez problema možete kretati po foliji prilikom postavljanja i održavanja jezerca. Za jezerca koja će se koristiti za plivanje (Swimponds), koriste se jače i rastezljivije folije koje su još otpornije na hodanje.

KORAK 1:

INFORMIRAJTE SE o potrebnoj opremi i njezinim karakteristikama. Oprema se razlikuje ovisno o tome da li će jezerce biti bez riba. Nije isto da li ćete držati zlatne ribice ili koi šarane. Na našim stranicama možete pronaći svu opremu za jezerce.

KORAK 2:

Nacrtajte željeni oblik u vrtu i označite različite dubine. Za označavanje možete koristiti akrilnu boju na vodenoj bazi u spreju, pijesak, piljevinu ili jednostavno iskopajte kanaliće lopatom.

jezerce izrada

KORAK 3:

Započnite s kopanjem. Bilo da kopate ručno ili uz pomoć strojne mehanizacije, vodite se za ucrtanim nivoima iz prethodnog koraka. Kako bi ribe preživjele oštre zime, najdublji dijelovi trebaju biti oko 100-120 cm dubine. Kod jezeraca koja se nalaze u priobalnom području gdje vlada mediteranska klima, dubina može biti nešto manja.

jezerce izrada 2

KORAK 4:

Izmjerite točno koliko vam je folije potrebno. Za to možete koristiti konopac koji ćete položiti uz stranice i po dnu jezerca, preko najšireg i najdužeg dijela, tamo gdje procijenite da će vam trebati najviše folije. Na izmjerene dimenzije dodajte oko 60 cm folije kako bi imali mjesta za eventualne pogreške kod mjerenja.

Ili koristite sljedeću formulu:  Za dužinu – dužina jezerca + 2 x dubina + 60 cm na rubovima. Za širinu – širina jezerca +2 x dubina +60 cm na rubovima.

dimenzije ribnjaka

KORAK 5:

Položite foliju sa što je moguće manje preklopa i neravnina. Dijelovi folije mogu se spojiti posebnim ljepilom za tu namjenu. Rubove folije učvrstite kamenjem ili ih zakopajte u prethodno iskopan kanalić kojeg ste iskopali oko jezerca.

folija za ribnjak

KORAK 6:

Pažljivo pročitajte upute za instalaciju opreme (filtracija, rasvjeta, UV uređaji, pumpe) i postavite ju prema uputama. Crijeva za vodu i kablove postavite tako da vam budu lako dostupni, ali također imajte na umu da ih postavite tako da vam ne smetaju kod uređivanja vrta. Tradux spojnice omogućavaju vam da izvedete cijevi i kablove izvan folije kako bi bilo urednije, a istovremeno folija ostala nepropusna.

izrada ribnjaka

KORAK 7:

Zasadite bilje u za to predviđene košare. Kao supstrat koristite pijesak pomiješan sa glinom, a na vrh stavite krupniji šljunak kako ribe ne bi mogle iskopati bilje

bilje za ribnjak

KORAK 8:

Pažljivo napunite jezerce vodom. Uključite opremu i pustite jezerce da se slegne. Nakon par dana voda će biti potpuno čista. Sada je vrijeme da polako počnete dodavati koi šarane, zlatne ribice i ostale ribe.

 

Jezerce sa plastičnim koritom:

Postupak je gotovo identičan kao kod postavljanja jezerca od folije. Položite korito na mjesto i pomoću pijeska označite okvirne dimenzije. Tijekom kopanja poželjno je stavljati korito u rupu i provjeravati dubinu i širinu.

Kada je korito postavljeno na mjesto, provjerite libelom da li je vodoravno.  Natočite trećinu vode pa provjerite ponovno i namjestite položaj ako je potrebno. Prostor između tla i PVC korita napunite zemljom i nastavite puniti vodu. Rubove možete sakriti kamenjem ili šljunkom.

Korita dolaze u ovalnom ili pravokutnom obliku, kako bi se uklopila u svaku vrstu vrta.

 

Share this post

Comment (1)

  • Bojan Reply

    Dobar dan! Imam neki star bazen koji je sazidan od betona pre 30-40godina. U njemu nije nikada bilo nešto vode. Dimenzije su: 2.5širina,4dužina i 1.8metara dubina. Problem je što u njemu nema željeza(armature). Mogu li ga obložiti folijom i napuniti vodom? Plašim se da ne popuca, jer je ipak to dosta vode. Možete li mi dati neki savet? Hvala! Bojan iz osijeka

    24. kolovoza 2019. at 10:50

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)