Get Up to 40% OFF New-Season StylesMenWomen * Limited time only.

OPASNOSTI ZA RIBNJAK U PROLJEĆE

koi_čir

OPASNOSTI ZA RIBNJAK U PROLJEĆE

Proljeće je kritično doba za vaš ribnjak, osobito s obzirom na temperature ribnjaka i njegove stanovnike. Nakon duge zime, hladne vode, prestanka hranjenja i zbog nešto slabije kakvoće vode, koi i zlatne ribe osjetljivi su na parazite i bakterije. Tijekom zimskih mjeseci kada su temperature vode ispod 4.5 °C, metabolizam koi šarana i zlatnih ribica polako usporava a s njim i imunološki sustav. Srećom, gotovo sve ostalo u ribnjaku zimi je usporeno, uključujući “loše”  bakterije Aeromonas / Pseudomonas koje uzrokuju bolesti, kao i mnogi uobičajeni paraziti.

 

Na što treba paziti

Kad se u proljeće led povlači iz ribnjaka i voda počinje zagrijavati, počinje kritično i potencijalno opasno vremensko razdoblje za ribe. Ova ‘opasna zona’ često se naziva ‘bakterijska zamka’, a do nje dolazi kada su temperature ribnjaka između 10 °C i 18 °C. Kako temperatura ribnjaka doseže 10 °C, loše bakterije počinju rasti i razmnožavati se u jezercu mnogo brže od imunološkog sustava riba. Zapravo, imunološki sustavi riba rade samo na 50% učinkovitosti kada je temperatura vode 18°C. Kako bi se stvari pogoršale, mnogi uobičajeni paraziti poput Costia, Chilodinella, Trichodina i Fluke također počinju brzo rasti u isto vrijeme.

raspadanje peraja

Ako ste očistili ribnjak i provjerili kakvoću vode prošle jeseni, to uvelike povećava šanse da će vam sve dobro proći. Mnogi paraziti i bakterije napreduju u ribnjacima s puno mulja i organskim tvarima na dnu.

Tijekom proljeća, kvaliteta vode također može biti problem. Dobre bakterije koje žive u vašem jezercu i filteru (Nitrosomonas i Nitrobacter), koje razgrađuju štetni amonijak i nitrite, vrlo se polako umnožavaju u odnosu na druge bakterije, posebno u hladnoj vodi. Uvijek je dobra ideja kada su temperature hladne pratiti kakvoću vode (amonijak, nitrit i pH) s testovima za ispitivanje vode.

 

Prva pomoć

Ako primijetite bilo kakve znakove stresa ili neobičnog ponašanja kod riba, pokušajte ih pažljivo pogledati. Ako bilo koja od vaših riba ima parazitsku ili bakterijsku infekciju, odmah liječite. Ako uhvatite infekciju u ranoj fazi, postoji mnogo veća šansa da ju uspješno liječite. Neki znakovi bakterijske infekcije su – čirevi, crvene pruge u perajama i na tijelu truljenje peraja ili usta (fin rot). Znakovi infekcija parazitima su – bijele točke na perajama i tijelu, sive fleke na tijelu na tijelu, višak sluzi / mulja na ribi, peraje priljubljene uz tijelo. Tretirajte s Oase AquaActiv Universal ako je više simptoma prisutno.

ribnjak bolesti

 

Važne temperature za vrtni ribnjak:

  • 4,5 °C i ispod – vrlo malo aktivnosti u ribnjaku
  • 9 °C  – Aeromonas bakterija koja uzrokuje čireve postaje aktivna i umnožava se
  • 10 °C – Costia parazit počinje se brzo reproducirati. Costia ili Ichthyobodo parazit vrlo brzo se razmnožava, a prvi simptomi mogu se pojaviti kada je već kasno
  • 10 °C – Nitrosomonas dobre bakterije u vašem ribnjaku i filteru koje pretvaraju amonijak u nitrite postaju aktivne
  • 10-13 °C – Koi šarani i zlatne ribice trebaju se probuditi i početi hraniti. Njihov imunološki sustav počinje ponovno raditi. Počnite koristiti bakterije za uspostavljanje filtracije ( Oase BioKick )
  • 14.5 °C – Nitrobacter dobre bakterije koje pretvaraju nitrite u nitrat u vašem ribnjaku postaju aktivne
  • 15-17,5 °C – Ostali paraziti postaju aktivni (Ich, Trichodina i Chillodonella)
  • 18 °C – Imunološki sustavi riba postaju sve jači – do 50% pune snage. Mogu se boriti protiv najčešćih bakterija i parazita u ribnjaku ako je kvaliteta vode dobra.
  • više od 18°C – Kada se vaš ribnjak zagrije iznad 18 °C, šanse da vam riba postane bolesna znatno se smanjuje. Sve dok se izvodi pravilno održavanje ribnjaka i održava se kvaliteta vode, trebali biste uživati ​​u sezoni bez poteškoća.

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *