Get Up to 40% OFF New-Season StylesMenWomen * Limited time only.

RADOVI OKO JEZERCA U PROLJEĆE

RADOVI OKO JEZERCA U PROLJEĆE

Proljeće je gotovo ovdje i to znači da je vrijeme da počnete razmišljati o otvaranju ribnjaka za drugu sezonu. Evo nekoliko savjeta koje možete slijediti kako bi vam pomogli u pravilnom čišćenju vrtnog jezerca i održavanju jezerca u vrhunskom stanju.

 

Čišćenje jezerca

Nakon što se led otopio, prvo što trebate učiniti jest napraviti odgovarajuće čišćenje ribnjaka. Tijekom jeseni, ako niste pokrivali ribnjak s mrežicom za listove, mnogo lišća i ostataka možda su pali u ribnjak i polako se raspadali tijekom zime. Sa usisavačem za jerzerca ovaj posao će vam biti mnogo lakši. Potrebno je ukloniti što više mulja i ostataka. Ako imate mali ribnjak bez riba, moguće je potpuno isprazniti ribnjak, isprati ga i napuniti. Nikako ne smijete koristiti deterdžente i ostala kemijska sredstva za čišćenje, već samo čistu vodu.

Ako ste prošli listopad čuvali jezero i čistili od lišća, trebali biste što prije pokrenuti pumpu i filter kako biste započeli proces filtracije vode. Ako je vaš ribnjak stvarno prljav, možda ga je bolje očistiti prije nego što počnete sustav filtracije kako bi se spriječilo prekomjerno začepljivanje. Vaša pumpa bi trebala odgovarati veličini jezerca, što znači da treba pumpati volumen vašeg jezera svakih 1-2 sata kako bi se osigurala odgovarajuća cirkulacija i aeracija. Biofilter je neophodan za održavanje ispravne kakvoće vode ako držite zlatne ribice i koi šarane. Veći je uvijek bolji kada se radi o pumpama i filtrima. Veći filteri zahtijevaju manje čišćenja što znači manje posla za vas i zdravija voda za ribu. Proljeće je vrijeme da počnete zasijavati svoj biološki filtar s korisnim bakterijama; dostupni su u praškastom (Oase AquaActiv BioKick, Oase BioKick Care i Oase BioKick Fresh) ili tekućem obliku (Oase BioKick Premium) te će pokrenuti filtar i poboljšati kvalitetu vode uvelike. Redovito dodavanje bakterija koje smanjuju talog također će pomoći u raspadanju mulja i organske tvari u ribnjaku.

bakterije za filter

Koi šarani i zlatne ribice

U ribnjacima u kojima se nalaze ribe, ne preporučuje se potpuno ispuštanje ribnjaka. Koristite veliku, dugu mrežu za rukovanje kako biste uklonili što veći dio otpada sa dna što je više moguće. Pokušajte ne previše uznemiravati ribe ili ih hvatati, jer im to može biti prevelik stres. Koi šarani i zlatne ribice su prilično ranjivi početkom proljeća nakon dugog zime dormancije. Najbolje je pričekati dok temperatura vode ne dosegne 15 stupnjeva prije pokušaja čišćenja kako bi se omogućilo ponovno aktiviranje imunološkog sustava riba. Također je dobra ideja napraviti djelomičnu izmjenu vode, približno 25% volumena ribnjaka.

 

Bilje u jezercu

Očistite ostatke biljaka koji su vam zaostali od jeseni uklanjanjem svog mrtvog rasta i po potrebi ih podijelite ih i ponovno zasadite. Ovo je također odlično vrijeme za gnojenje biljaka s specijaliziranim gnojivom za bilje u jezercu – gnojivom koje polagano otpušta hranjive tvari – kako bi im pružio poticaj u vegetacijskoj sezoni.  Nakon što ste biljke očistili i podijelili, stavite ih natrag u ribnjak i napunite ribnjak. Zapamtite, vrlo je važno koristiti sredstvo protiv klora svaki put kada dodate vodu u ribnjak. Osim ako imate tu sreću da ste priključeni na izvorsku vodu.

Biljke ne samo da doprinose na atraktivnosti jezerca, one također imaju ulogu u održavanju stabilnosti. Biljke pomažu kontrolirati alge i poboljšati kvalitetu vode konzumiranjem hranjivih tvari iz vode. Pomažu u balansiranju temperature vode i smanjenju algi pružajući hlad i pružaju sjajna skrovišta za riblju mlađ. Uključivanjem biljaka u vaše jezerce možete postići prirodnu ravnotežu pružajući zdrav okoliš za sve stanovnike jezerca. Dodajte plutajuće biljke i lopoče za pokrivanje površine; bilo bi dobro da pokrivaju oko 60% površine ribnjaka. Ali budite oprezni da ne dodate tropske biljke dok ne prođe opasnost od mraza.

proljeće ribnjak

 

Koi šarani i zlatne ribe

Sada kada je čišćenje ribnjaka obavljeno, težak posao je gotov i možete umjeriti pozornost na svoje koji šarane i zlatne ribice. Ako ste tijekom zime ostavili ribe u ribnjaku, pokušajte ih dobro pogledati i provjeriti postoje li znakovi bolesti. Znakovi na koje morate obratiti pozornost su su rascjepkane ili podijeljene peraje i repovi, otvoreni čirevi ili crvene mrlje na koži, podignute ljuske, češanje itd. Ribe su najugroženije nakon dugog zime dormancije, jer su im imunološki sustavi slabi. Ako vidite bilo kakve znakove bolesti odmah liječite odgovarajućim lijekovima (tretmani su učinkovitiji ako se primjenjuju što je prije moguće).

Najbolje vrijeme za pregled vaših riba je vrijeme hranjenja dok jedu na površini, što nas dovodi do vrlo važne točke: Metabolizam ribe koji je izravno povezan s temperaturom vode. Što znači da kada se temperatura povećava, njihova se metabolizam pojačava i oni zahtijevaju više hrane. NE HRANITE vaše koi šarane i zlatne ribice sve dok temperatura vode ne bude iznad 9-10°C. Ribe ne mogu probaviti hranu ispod ove temperature, iako uvijek žele jesti. Na temperaturama između 10-13 °C ribe treba štedljivo hraniti pšeničnim klicama (wheat germ), budući da je pšenična klica lako probavljiva. Na temperaturama od 14-18 °C možete ih hraniti jednom dnevno uz hranu pšeničnih klica. Na temperaturi iznad 18 °C možete ih hraniti dva puta dnevno i početi ih postupno navikavati na kvalitetnu osnovnu hranu. Dolakom ljeta, možete postupno povećavati hranjenje do četiri puta dnevno i hraniti visoko proteinskom hranom kako biste povećali njihov rast.

hrana za koi

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *