Get Up to 40% OFF New-Season StylesMenWomen * Limited time only.

RIBE U JEZERCU ZIMI

jezerce_zima

RIBE U JEZERCU ZIMI

Kako dani budu sve kraći i temperatura pada, potrebno je napraviti nekoliko radnji koje su neophodne kako bi vaše vrtno jezerce bilo spremno za dugu zimu i kako bi bili sigurni da će vas na proljeće dočekati u dobrom stanju. Zlatne ribice i koi šarani su vrlo otporne ribe; mogu preživjeti temperaturu vode do 0 ° C, što znači da mogu preživjeti u jezercu tijekom zime sve dok se  voda u potpunosti ne smrzne, pod uvjetom da imaju odgovarajuću kvalitetu vode i kisik. Da biste osigurali da vas sve ribe dočekaju zdrave u proljeće, slijedite ove korake:

 

Priprema je pola posla

U jesen, kada temperatura vode padne ispod 18 ° C, počnite ribe hraniti sa jesenskom hranom. Postupno dodajte jesensku hranu u ljetnu, u početku manje količine, a zatim postupno povećavajte količinu kao temperatura smanjuje. Kad temperatura vode padne ispod 15 ° C, trebate hraniti hranom za hladnu vodu. Postupno smanjujte količinu hrane koja se hrani kako temperatura pada. Zaustavite hranjenje nakon što temperatura vode neprekidno ostane ispod 9 ° C . Važno je ne hraniti ribu ispod ove temperature; njihov metabolizam je spor, probavni sustav se isključuje i ne obrađuje hranu. Na niskim temperaturama, neprobavljena hrana u crijevima riba može uzrokovati ozbiljne probleme. Uvijek koristite termometar za vodu za provjeru temperature vode.

Listovi i ostale organske tvari nastavit će truliti kroz zimske mjesece uzrokujući slabu kvalitetu vode (povišeni amonijak i nitrite) i niske razine kisika u jezercu. Najlakši način da to učinite je da spriječite lišće da padne u jezerce tako da ga pokrijete mrežom. Također zapamtite da spremite na toplo sve tropske biljke poput vodene salate ili vodenih zumbula i uklonite mrtvo lišće irisa i ostalih marginalnih biljaka.

ribe_jesen

Uklonite mulj i ostatke s dna ribnjaka. Koristite finu mrežu ili usisavač za jezerce kako biste očistili dno.
Dodajte preparate pogodne za hladnu vodu kao što su Oase AquaActiv SediFree. Oni sadrže korisne bakterije i enzime koji razgrađuju preostale komade lišća, mulj i organske tvari i održavaju biološku aktivnost u hladnoj vodi kroz zimu kako bi se održala dobra kakvoća vode. Održavanje dobre kakvoće vode je ključ za održavanja zdravog jezerca do proljeća.

 

Zaleđena površina

Za preživljavanje ribe tijekom zime, važno je napraviti rupu u ledu. Otvor na ledu omogućava ulazak kisika u ribnjak i odstranjivanje štetnih plinova poput ugljičnog dioksida iz ribnjaka. Grijač poput Oase IceFree Thermo 330 je najbolji izbor za to jer se automatski uključuje kada temperature padnu dovoljno nisko da se jezerce smrzne.  Možete koristiti druge uređaje poput Oase IceFree 4 Seasons, koji troši samo 5W električne energije i može raditi na temperaturama do -20° C. Zračne pumpe se također mogu koristiti za održavanje otvora u ledu (Pontec PondoAir). Voda koju cirkuliraju rastući mjehurići sprječava zamrzavanje površine, osigurava cirkulaciju i povećava razinu kisika. Kod većih jezeraca, najbolje se pokazala kombinacija jednog od IceFree proizvoda sa zračnim pumpama.

aeracija ribnjaka

Dodavanje nejodirane  soli također je korisno za ribe. To će potaknuti proizvodnju sluzi, olakšati osmoregulaciju i smanjiti učinak toksičnosti nitrita. Koncentracija između 0,1 i 0,25% je idealna (približno 0,5-1 kg soli na 500 litara vode u ribnjaku).  Osim nejodirane soli, možete dodati proizvod poput Oase AquaActiv Safe&Care .

icefree

Filter za jezerce može ostati na mjestu, ali treba ispustiti vodu iz njega. Najbolje je ukloniti filter materijal i bio-medije, temeljito ih očistiti i pohraniti negdje suhom. UV lampa za jezerce treba biti odspojena, očišćena i pohranjena na sigurnom mjestu gdje nema opasnosti da padne i razbije se kvarcni prsten i žarulja. Slapovi i potočići se trebaju ugasiti i potrebno je ukloniti pumpu. Glavni razlog za to je što takav sustav može dodatno hladiti vodu iz jezerca više nego što je to normalno, izlažući vodu iz jezera koji prolazi preko slapova na mnogo hladniji zrak.

Izolacija ribnjaka je još jedan način da se spriječi gusta formacija leda. Ako vaš ribnjak nije prevelik, možete ga izolirati polaganjem stiropornih ploča preko ribnjaka, pokriti ih plastičnom ceradom, izolirati ga debelim slojem lišća, slamom ili bilo čime što bi osiguralo izolaciju od niskih temperatura.

Share this post

Comments (2)

 • Anto Brkić Reply

  Gdje se može nabaviti bilje za vrtno jezerce, rasvjeta na dnu jezera i ostali preparati za poboljšanje vode u jezercu tijekom zime.

  1. prosinca 2019. at 15:42
  • Jezerca.net Reply

   Pozdrav, sve imate kod nas na http://www.jezerca.net/webshop
   Biljke se ne sade sad, već na proljeće, kada ćemo ih imati opet u ponudi

   1. prosinca 2019. at 20:41

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *